Het Departement Laboratoria


Het departement Laboratoria van het KIK bestaat uit tien verschillende afdelingen: zeven ervan behandelen voorwerpen in een specifiek materiaal, twee houden zich bezig met dateringstechnieken (C14 en dendrochronologie) en een laatste is gespecialiseerd in preventieve conservatie.

De opdracht van de laboratoria bestaat uit de studie van de technieken en materialen waarmee kunstwerken zijn vervaardigd en de verouderingsmechanismen.

Door de analyse van de verschillende bestanddelen komen de bijzonderheden van een kunstwerk aan het licht, en kan soms de authenticiteit worden bepaald. De laboratoria dragen op deze manier bij tot het voorbereidend onderzoek van elk kunstwerk dat behandeld wordt.

De laboratoria nemen daarnaast ook deel aan verschillende nationale en internationale onderzoeksprojecten en publiceren regelmatig de resultaten van hun onderzoek.

Indien u in het bezit bent van een werk met een bijzondere waarde voor het patrimonium en u wenst dit te laten onderzoeken door specialisten van het Instituut, kunt u hiervoor een aanvraag indienen. Het KIK zal het belang van uw aanvraag evalueren, en zich het recht voorbehouden het werk aan te nemen of te weigeren.

 

Departementshoofd :
Hilde De Clercq - hilde.declercq @ kikirpa.be