24-26|03|2017 Conferentie Henri Sauvage

Henri Sauvage, van Art nouveau tot Art Deco: Restauratieprojecten

Conferentie - Master class

Henri Sauvage (1873-1932) was in zijn tijd een belangrijke Franse architect en interieurontwerper. Zijn oeuvre markeert het begin van het modernisme en strekt zich uit van Art Nouveau tot Art Deco. Een toevallige samenloop van omstandigheden wil dat de restauratie van meerdere van zijn gebouwen nu wordt voorbereid (Villa Majorelle in Nancy, Piscine des Amiraux in Parijs, Maison Losseau in Bergen).         

Naar aanleiding van deze unieke gelegenheid wordt een studiedag georganiseerd, die in twee delen uiteenvalt. Eerst komen de voornaamste betrokkenen van de restauratieprojecten - het ene al verder gevorderd dan het andere - tijdens een internationale conferentie hun project voorstellen. Vervolgens vindt een internationale master class plaats waarin de sprekers van de conferentie ervaringen en standpunten uitwisselen met Belgische architecten gespecialiseerd in restauratie.

Het evenement, dat gratis en vrij toegankelijk is voor het publiek, wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse vergadering van het Réseau Art Nouveau Network die van 24 tot 26 maart 2017 in Brussel plaatsvindt, met de steun van Brussel Stedelijke Ontwikkeling (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), de Faculteit Architectuur van La Cambre-Horta (ULB), het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival, de CIVA Stichting en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

Deze ontmoeting zal ook het startpunt vormen voor de Executive Master in conservatie-restauratie van het architecturaal erfgoed, die vanaf september 2017 aan de ULB voor het eerst zal worden georganiseerd.

Er wordt voorzien in simultaanvertaling Frans-Engels-Nederlands.

Vrije toegang

Inschrijving (aanbevolen) en informatie: info@artnouveau-net.eu

 

Programma

Affiche

 

Het Réseau Art Nouveau Network is een Europees Art Nouveau-netwerk dat werd opgericht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (directie Monumenten en Landschappen). Het verenigt een twintigtal steden en regio's uit Europa en elders in de wereld.

 

Het netwerk bestaat uit Europese specialisten en onderzoekers en wijdt zich sinds 1999 aan onderzoek, conservatie en promotie van het Europese Art Nouveau-erfgoed, aan de hand van uiteenlopende activiteiten voor verschillende doelgroepen: reizende tentoonstellingen, internationale colloquia, workshops/professionele rondetafels, wetenschappelijke publicaties, activiteiten voor jongeren, enz.