Expo restauratie|REVELATIE verlengd

De tentoonstelling restauratie|REVELATIE: de buitenluiken van het Lam Gods in het Gentse Caermersklooster is verlengd tot 26 november 2017!

In 2012 begonnen de restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium aan de behandeling van het Lam Godsveelluik van de gebroeders Van Eyck. Niemand vermoedde dat dit zou uitmonden in een ware revelatie: de echte Van Eyck was eeuwenlang verborgen achter overschilderingen!

De wisseltentoonstelling ‘restauratie/revelatie’ brengt het verhaal van deze spraakmakende restauratie. Een visuele ontdekkingstocht die je dwars doorheen de oude vernissen en overschilderingen meevoert tot aan het originele werk van Van Eyck.

Uniek beeldmateriaal van voor, tijdens en na restauratie biedt een antwoord op al je vragen: Hoe gingen de restaurateurs te werk? Welke wetenschappelijke technieken werden gebruikt om hun observaties te bevestigen of om nieuwe informatie aan het licht te brengen? Maar vooral, waarom maakten de overschilderingen het kunstwerk zo anders en hoe ziet het er nu uit?

Sluitstuk van de tentoonstelling is een monumentale projectie van de buitenluiken die vier jaar restauratie laat voorbijglijden in enkel minuten… De hele evolutie van de schilderijen haarscherp in beeld: een geleidelijke revelatie.
Voel je even restaurateur, ga mee op ontdekkingstocht en beleef de gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods zoals (n)ooit tevoren!

Curator: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

Tip: Elke dag tussen 12 en 13 uur worden, in de Sint-Baafs kathedraal, de buitenpanelen van het Retabel gesloten. Dit om u de kans te geven, één uur per dag, de volledig gerestaureerde buitenpanelen in hun volle glorie te bewonderen.

Meer informatie