15|06-17|09 Expo Duitse negatieven

Deze 14 juni werd de expo 'Duitse negatieven' in het Brusselse Warandepark officieel geopend in aanwezigheid van Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir en onze nieuwe algemeen directrice a.i. Hilde De Clercq. 

Met deze openluchttentoonstelling De Duitse negatieven (1917-1918). Het Belgisch artistiek erfgoed door de lens van de bezetter treedt het KIK naar buiten met een van zijn meest opmerkelijke collecties: de opnames die door de Duitse bezetter in België gemaakt werden in 1917 en 1918… Een verrassende manier om de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Tijdens de twee laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog reisde een team van ongeveer dertig Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten doorheen het hele land om de belangrijkste monumenten op Belgische bodem te fotograferen. Zij realiseerden meer dan 10.000 opnames van Belgische kerken, begijnhoven, kastelen, herenwoningen, publieke monumenten, interieurs en kunstwerken. Tien jaar na het einde van de oorlog konden de originele fotografische negatieven – allemaal op glasplaten – aangekocht worden door de Belgische Staat. Sindsdien worden de ‘Duitse negatieven’ beheerd, bewaard en ontsloten door het KIK in Brussel.

In de afgelopen drie jaar werd de collectie bestudeerd door een team van experten en werden alle negatieven in hoge resolutie gedigitaliseerd. De tentoonstelling brengt een selectie van de mooiste en meest intrigerende foto’s. Daarbij springt niet enkel de hoge technische kwaliteit van de opnames in het oog, maar wordt er ook gepeild naar de esthetische en politieke doelstellingen van de Duitse fotografische inventarisatiecampagne, en wordt de belangrijke rol belicht die de Duitse negatieven tot op vandaag vervullen in de studie van het Belgische artistieke erfgoed. Tot slot worden een aantal foto’s gepresenteerd naast hun alter ego van nu: de fotografen van het KIK reisden doorheen het hele land en namen vanuit dezelfde hoek opnieuw een foto, honderd jaar later.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk van 15 juni tot en met 17 september 2017 in het Warandepark in Brussel.

In de zomer van 2017 worden ook op andere plaatsen in Vlaanderen tentoonstellingen en evenementen georganiseerd: in het Provinciedomein Raversyde, in het STAM - Stadsmuseum Gent, in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen, in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk en in het najaar van 2017 in Hasselt.

Dankzij de ErfgoedApp van FARO kan iedereen de Duitse negatieven ontdekken tijdens een wandeling door Antwerpen, Aarlen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Namen of Waver. In elk van deze steden werden enkele foto’s geselecteerd en verbonden met de exacte plaats waar ze honderd jaar geleden werden genomen: iedereen kan in de voetsporen treden van de Duitse fotografen en het erfgoed van deze steden bekijken ‘door de lens van de bezetter’.

Via een online tool kan u tevens opzoeken of er in uw stad foto’s werden genomen.

Een themanummer van het tijdschrift OKV doet dienst als catalogus van de expo en is verkrijgbaar aan het onthaal van het KIK voor 7 euro.

 

Meer informatie

Het KIK houdt eraan om de Nationale Loterij en zijn spelers expliciet te bedanken voor hun steun!

 

x114454_400