Het oeuvre van Jan van Eyck op één enkel adres

Het oeuvre van Jan Van Eyck is nu online op Closer to Van Eyck!

 

Op 11 januari 2018 hebben het KIK en Musea Brugge/kenniscentrum vzw op closertovaneyck.kikirpa.be de macrofoto’s en het wetenschappelijke beeldmateriaal gelanceerd van 20 werken van Jan Van Eyck uit 11 topmusea. Deze documentatie werd gemaakt met hoogwaardige apparatuur en volgens een gestandaardiseerde procedure. De vrije online toegang tot deze beeldschat vormt een enorme stap voorwaarts in de studie naar deze grondlegger van de internationaal geprezen Vlaamse schilderkunst.

 

Dit sterk staaltje is het resultaat van het VERONA-project (Van Eyck Research in OpeN Access) waarbij kunsthistorici van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK samen met hun collega’s van de dienst beeldvorming tussen 2014 en 2016 volgens een gestandaardiseerde procedure een groot aantal werken van Jan Van Eyck in beeld brachten. De rijke oogst aan macrofoto’s, infraroodbeelden en röntgenfoto’s kan voortaan op de website Closer to Van Eyck worden vergeleken met de beelden van het Lam Gods die eerder door hetzelfde team en met een identiek protocol werden uitgevoerd.

Met deze website krijgen Van Eyck-specialisten een handig instrument cadeau waarmee het comparatief onderzoek op basis van gelijkwaardig en hoogstaand beeldmateriaal objectiever zal verlopen en voor iedereen verifieerbaar wordt. Ook kunstliefhebbers zullen hun gading vinden in de haarscherpe foto’s die worden aangeboden via een intuïtieve gebruikersinterface met zoomfunctie. Met zijn onvolprezen detailrijkdom leent het oeuvre van Van Eyck zich uitstekend voor een online bezoek.

In de woorden van Bart Fransen, projectpromotor en hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK: Ik ben ervan overtuigd dat het onderzoek naar Van Eycks oeuvre hiermee een nieuwe start zal krijgen. Tot nu toe was de studie door een microscoop een uitzonderlijk privilege, gereserveerd voor slechts enkele restaurateurs en museumconservatoren. Dat de hele wereld van de ene dag op de andere inzage krijgt in hoogkwalitatieve macro-opnames van het oeuvre van Van Eyck is, zonder overdrijven, echt revolutionair.

Voor een dergelijk grootschalig project was de medewerking van de talrijke musea cruciaal. De kwaliteit van het nieuwe beeldmateriaal en de ontsluiting in open access wekten onmiddellijk veel enthousiasme bij de partners. Musea Brugge, die de Madonna met kanunnik van der Paele en het Portret van Margaretha Van Eyck lieten onderzoeken, leverden via hun onderzoekscentrum tevens een structurele bijdrage tot de digitale beeldverwerking en de webapplicatie waarvan de uitvoering werd verzorgd door de Vrije Universiteit Brussel en Universum Digitalis (Brussel).

Till-Holger Borchert, directeur van Musea Brugge, meldt: Het VERONA-project geeft een nieuwe dimensie aan "open access" in de kunstgeschiedenis.

Het project rond Jan Van Eyck is echter nog niet voltooid: tot in 2019 zal het VERONA-team van het KIK, soms vergezeld door Brugse collega’s,  verder binnen en buiten Europa rondreizen om de overige schilderijen van Jan van Eyck en zijn atelier te onderzoeken en te documenteren. Na de digitale beeldverwerking zal ook dit materiaal in hoge resolutie via open access worden aangeboden in Closer to Van Eyck.

Ontdek nu deze nieuwe beelden!

 

Het VERONA-project wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het kader van het BRAIN-programma (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks) en geniet de steun van de Musea Brugge en de medewerking van Closer to Van Eyck.

Projectpartners: Closer to Van Eyck; Kenniscentrum vzw, Brugge; Universiteit Antwerpen; Universum Digitalis; Vrije Universiteit Brussel

Museumpartners: Antwerpen: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Rockoxhuis | Berlijn: Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie | Brugge: Musea Brugge | Dresden: Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Gemäldegalerie Alte Meister | Frankfurt: Städel Museum | Madrid: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza | Parijs: Musée du Louvre | Rotterdam: Museum Boijmans van Beuningen | ‘s-Hertogenbosch: Het Noordbrabants Museum | Sibiu: Brukenthal National Museum | Wenen: Kunsthistorisches Museum, Gemäldegalerie | Washington: National Gallery of Art. 

De volledige lijst met partners en medewerkers vindt u op de website.