Project Duitse negatieven (1917-18)

De Duitse negatieven (1917-1918). Het Belgisch cultureel erfgoed door de lens van de bezetter

Tijdens de twee laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog was het Belgisch cultureel erfgoed het onderwerp van een uitzonderlijk project. Een groep van ongeveer dertig Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten doorkruiste het hele land om de belangrijkste monumenten op Belgische bodem te fotograferen. Tussen de zomer van 1917 en de herfst van 1918 maakten zij meer dan 10 000 bijzonder fraaie opnames van Belgische kerken, begijnhoven, kastelen, burgerwoningen, gedenktekens, interieurs en kunstwerken.

Aan het einde van de oorlog werden deze fotonegatieven, allemaal gemaakt op glasplaten, overgebracht naar de kunsthistorische instituten van Bonn en Berlijn. In 1927 slaagde de Belgische Staat er evenwel in om de volledige collectie glasnegatieven op te kopen. Ze werd eerst ondergebracht in de Dienst voor Belgische Documentatie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en sinds 1948 wordt deze verzameling beheerd, bewaard én ontsloten door het KIK.

In 2017, precies honderd jaar nadat de Duitsers startten met hun fotografische inventaris van het Belgisch cultureel erfgoed, plaatst het KIK deze unieke collectie in de kijker. Dankzij een project dat de steun geniet van de Nationale Loterij kan ook u de Duitse negatieven ontdekken via tentoonstellingen in openlucht in Brussel en andere Belgische steden, via een nieuwe portaalsite, een mobiele applicatie en een prachtig boek.

Ontdek hier onze folder

bi_logo_cmyb