Labo polychromie > S2-ART


S2-ART: Long-term Role and Fate of Metal-sulphides in Painted Works of Art


Promotor: Jana Sanyova

Medewerker: Marc Vermeulen

2012-2016

Onderzoeksproject (SD-RI-04A) gefinancierd door BELSPO in het kader van het onderzoeksprogramma Wetenschap voor een duurzame ontwikkelingVan 2012 tot 2016 bestudeerde het labo polychromie de eigenschappen en het fysicochemische gedrag van natuurlijke en kunstmatige arseensulfiden met spetroscopische en elektrochemische methodes. Ter karakterisering werden ze bestudeerd met SEM en raman en de invloed van de organische bindmiddelen en van het licht, en hun stabiliteit werd geanalyseerd met FTIR, elektrochemie, raman, colorimetrische methodes en XANES. Deze studie werd zowel uitgevoerd op referentiestalen als op reconstructies en op tal van historische stalen. Deze stalen waren afkomstig van diverse objecten, gaande van Egyptische antiquiteiten, over barok- en rococoschilderkunst tot behangpapier of decoratieve panelen. 

Het globale onderzoek werd voorgesteld door middel van posters en lezingen op talrijke nationale en internationele conferenties en gepubliceerd in tijdschriften met peerreview. 
Deze studie was het onderwerp van het doctoraat van Marc Vermeulen, die in deze periode werkte als onderzoeksassistent in het labo polychromie. Hij bereidt momenteel zijn doctoraat voor, en zal het verdedigen in 2017.