Ga verder naar de inhoud

Een ode aan kleur: terugblik op het 12de BRK-APROA Colloquium

Op 16 en 17 november 2023 kwamen professionals uit de restauratie en cultureel erfgoed samen tijdens de 12de editie van het BRK-APROA Colloquium, getiteld 'Nieuwe kijk op oude kleur in de conservatie-restauratie'. Het congres, dat plaatsvond in hartje Brussel, bood de gelegenheid om geavanceerde kennis en innovaties op het gebied van conservatie en restauratie uit te wisselen.

Tijdens de 12de editie van het BRK-APROA Colloquium, getiteld 'Nieuwe kijk op oude kleur in de conservatie-restauratie', die plaatsvond op 16 en 17 november 2023, verkenden de deelnemers 18 uiteenlopende thema's op het gebied van restauratie. Meer dan 130 erfgoedprofessionals kwamen bijeen om uit te wisselen over onderwerpen gerelateerd aan kleur: van zwart tot vijftig tinten wit, van perkament tot de versiering van architectuur. De deelnemers konden hun ervaringen en ideeën delen met de 25 sprekers om elkaars kennis te verrijken.

Marie-Christine Claes sprak over het probleem van orthochromatisme in oude foto's; Emmanuelle Job en Elke Otten over de geschiedenis van het decor en de verlichting van het halfrond van de Senaat; en Judy De Roy presenteerde haar studies over traditionele polychromietechnieken op marmer en albast. De presentaties benadrukten het belang van het begrijpen van originele methodes voor gepaste conservatie, evenals de rol van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie in het behoud en de valorisatie van erfgoed. Camille De Clercq, hoofd van het Departement Conservatie-Restauratie van het KIK, presenteerde de conclusies. Op het congres werd ook de 5de BRK-APROA Prijs uitgereikt aan Norman Verschueren voor zijn proefschrift over het mechanisch gedrag van beschilderde panelen.

1700473567587

Het succesvolle evenement werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Fondation Périer-D'Ieteren, Duvel Moortgat, de Vlaamse overheid en uitgeverij die Keure. We willen alle sprekers, partners en deelnemers van harte bedanken voor hun belangrijke bijdrage aan dit evenement.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer