Ga verder naar de inhoud

Analyse van zouten uit fragmenten van de Gallo-Romeinse villa van Anthée

In het Laboratorium voor monumenten en monumentale decoratie van het KIK neemt José Vetro stalen van een fragment. Het is een van de fragmenten van een muurschildering uit de Gallo-Romeinse villa in het Naamse dorp Anthée. Tijdens de overstromingen in juli 2021 geraakten die beschadigd in het depot in Saint-Servais, waar ze werden bewaard. José zal zoutanalyses uitvoeren en de resultaten voorleggen aan Shanna Caboz Cabeleira van de Cel decoratie van monumenten en muurschilderingen.

Fragmenten van een muurschildering uit de Gallo-Romeinse villa van Anthée worden momenteel minutieus onderzocht door verschillende afdelingen van het KIK om hun geheimen te onthullen. Zo is José Vetro in het Laboratorium voor monumenten en monumentale decoratie bezig met het uitvoeren van zoutanalyses. Zijn bevindingen zal hij voorleggen aan Shanna Caboz Cabeleira van de Cel decoratie van monumenten en muurschilderingen. De bedoeling is om eerst duidelijkheid te scheppen over de zoutuitbloeiingen die zichtbaar zijn sinds de fragmenten het slachtoffer werden van de overstromingen van 2021.

De Gallo-Romeinse villa van Anthée bevindt zich op het Condruzisch plateau tussen Dinant en Philippeville. De villa werd bewoond van het midden van de 1ste eeuw tot de 4de eeuw na Christus en biedt een waardevol inzicht in het dagelijkse leven en de architectuur van die periode. Het vertegenwoordigt een belangrijke archeologische site voor Wallonië. Opgravingen door de Société archéologique de Namur (SAN) in 1863-1872 brachten een indrukwekkende structuur aan het licht: een grote villa met meerdere paviljoenen, georganiseerd rond een centraal hoofdgebouw met niet minder dan 112 kamers. Deze configuratie maakt het de grootste Gallo-Romeinse villa die tot op heden bekend is in Wallonië.

De conservatie-restauratie van de fragmenten die ontdekt werden in de Gallo-Romeinse villa van Anthée is toevertrouwd aan het KIK. Dit biedt een unieke kans om uitgebreide analyses uit te voeren en meer te leren over de materiële en technische aspecten van deze fragmenten. Het onderzoek is multidisciplinair en stelt ons in staat om de aard van de pigmenten in de verflaag en de verschillende materialen waaruit de bepleistering bestaat te identificeren.

De beschilderde fragmenten werden beschadigd door de watersnood van juli 2021, net als vele andere archeologische voorwerpen die waren opgeslagen in de reserves van het Waalse Gewest in Saint-Servais. Tijdens het drogen verschenen er zoutuitbloeiingen op het oppervlak van een van deze fragmenten, in de vorm van een fijn witachtig poeder. Het identificeren van de zouten in dit fragment is essentieel om te begrijpen hoe deze fragiele artefacten het best bewaard kunnen worden.

Het proces begint met het nemen van kleine monsters bepleistering aan de rand van het door zout aangetaste fragment. De stalen worden vervolgens zorgvuldig vermalen en geanalyseerd met ionchromatografie. Deze technologie scheidt en identificeert de ionen die in de monsters aanwezig zijn. Het onthult niet alleen de hoeveelheid zouten, maar ook hun specifieke aard. Dankzij deze analyse kunnen experts een geschikte conservatiebehandeling ontwikkelen, zodat deze waardevolle sporen uit de Gallo-Romeinse periode bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Op ons YouTube-kanaal zie je hoe wetenschappers van het KIK naar getroffen gebieden trekken en oplossingen voor de toekomst voorstellen.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer