Ga verder naar de inhoud

De Despauterius van Ninove: portret van een wereldberoemd latinist

In 2020 vieren we de 500e sterfdag van de beroemde Vlaamse Latijnse grammaticus Johannes Despauterius. Dit jaar organiseert Ninove, de geboortestad van de illustere humanist, een grote tentoonstelling.

Voor de gelegenheid werd het pronkstuk van de tentoonstelling ‒ het portret van Despauterius ‒ zorgvuldig bestudeerd door het KIK en gerestaureerd door de onafhankelijke restaurateur Inge Noppe. De interdisciplinaire studie werd uitgevoerd in samenwerking met de stad Ninove en historicus Dirk Van de Perre, die onderzoek deed naar de identiteit van de geportretteerde en de herkomst van het schilderij.

De resultaten van wetenschappelijke beeldvorming, laboratoriumanalyses en kunsthistorisch onderzoek bevestigen de authenticiteit van het schilderij en leidden tot enkele onverwachte ontdekkingen! De achtergrond van het schilderij, die nu blauw is, was oorspronkelijk rijkelijk verguld en beeldde waarschijnlijk een wapenschild af. Nog verbazingwekkender: met röntgen- en macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF) brachten we aan het licht dat onder de inscriptie "Io[ann]es Despavterivs" op de lijst het opschrift "Priscianus Gra[m]matic[us]" staat. Dat verwijst naar Priscianus van Caesarea, de Latijnse grammaticus uit het begin van de 6e eeuw.

Ontdek de geheimen van dit mysterieuze schilderij in het nieuwe, rijk geïllustreerde nummer van het tijdschrift Het Land van Aalst, dat volledig gewijd is aan het portret van Despauterius:

En ga het prachtige kunstwerk bewonderen op de gratis tentoonstelling in Ninove:

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer