Ga verder naar de inhoud

Digitalisering van de interventiedossiers van het KIK

Dankzij de steun van Belspo in het kader van het DIGIT-04-programma verwacht het KIK flinke vooruitgang te boeken met de digitalisering van zijn interventiedossiers. Dit is een belangrijk proces voor het online bewaren en toegankelijk maken van de historiek van de behandelingen en analyses van het Belgische culturele erfgoed.

In het kader van het door Belspo gefinancierde programma DIGIT-04 intensiveert het KIK de digitalisering van zijn interventiedossiers. De ongeveer 20 000 dossiers, die essentieel zijn voor het geheugen van de wetenschappelijke activiteiten van het KIK, zijn geleidelijk opgesteld en bijgehouden sinds de jaren 1930. Ze bieden een uniek inzicht in de studie, conservatie en restauratie van werken van Belgisch erfgoed, met documenten van restaurateurs, kunsthistorici en chemici, maar ook technische foto's en wetenschappelijke beelden.

De digitalisering van deze waardevolle archieven, die beschikbaar zullen worden gesteld via het vernieuwde BALaT-kennisplatform, is een belangrijke mijlpaal in ons open access-beleid. De collega's van de Infotheek bereiden momenteel de dossiers voor op digitalisering in samenwerking met externe partners.

We willen graag onze dankbaarheid uitspreken aan Belspo en alle partners die betrokken zijn bij dit project. Hun steun en inzet voor het behoud en de verspreiding van cultureel erfgoed zijn essentieel voor het succes van deze ambitieuze onderneming en voor de promotie van ons open access-beleid.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer