Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge 2023: stem op jouw favoriete erfgoedschat!

Op dinsdag 24 oktober werd de Erfgoed Challenge 2023 gelanceerd. Het KIK selecteerde voor deze derde editie vier Belgische erfgoedparels die dringend een betere zorg nodig hebben. Stem tot 18 februari 2024 op een van de vier genomineerde erfgoedschatten om de toekomst ervan te verzekeren.

De vier erfgoedschatten die geselecteerd werden voor de derde editie van de Erfgoed Challenge zijn

Hoe kun je stemmen?

Iedereen kan tot en met 18 februari 2024 zijn of haar stem uitbrengen op één van de vier genomineerde erfgoedschatten via www.erfgoedchallenge.be of op de stempagina.

Wat valt er te winnen?

Hoofdwinnaar:

De Hoofdwinnaar wordt aangeduid door een commissie van bekende Belgen. Zij zullen zich hiervoor baseren op verschillende criteria, waaronder het succes van de publieksstemming maar ook het bovenlokaal belang van de erfgoedschat en de hoogdringendheid van een conservatie- en/of restauratiebehandeling. De Hoofdwinnaar wordt een jaar lang door het KIK ondersteund in communicatie en fondsenwerving.

Publieksprijs:

De erfgoedschat die de meeste stemmen in de wacht sleept, wint de Publieksprijs. Concreet betekent dit dat het KIK een korting van 5000 euro toekent op de conservatie- en/of restauratiebehandeling van deze erfgoedschat.

Alle vier genomineerde erfgoedschatten voor de Erfgoed Challenge kunnen gratis gebruikmaken van een online crowdfundingsplatform van het KIK.

Dankzij de spelers van de Nationale Loterij

De Nationale Loterij is de eerste Founding Partner van de Erfgoed Challenge, met dank aan al haar spelers. Erfgoed is van iedereen. Door mensen op directe wijze te betrekken bij de zorg ervoor, wordt het belang voor individu en samenleving vergroot. Dat is cruciaal om het Belgische erfgoed de zorgen te bieden die het verdient.

Jannie Haek web

“Ik hoop dat het publiek ook voor deze derde editie van de Erfgoed Challenge massaal zijn of haar stem zal laten horen voor deze unieke schatten. We zijn een land met enorm veel erfgoed. Eigenlijk is dit onze natuurlijke rijkdom. En zo is het onze plicht om hiervoor goed te zorgen. En dat doet de Nationale Loterij dankzij haar spelers.”

Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer