Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge: stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Stem tot 21 november op je favoriete kunstwerk uit de 6 genomineerden voor 2021:

  • De theaterkostuums van James Ensor in het Mu.ZEE in Oostende
  • De gipsotheek van Constantin Meunier in Elsene
  • De Merovingische sarcofaag van Chrodoara in Amay
  • Het interieur van de grafkapel van Peter Paul Rubens in de kerk van Sint-Jacob in Antwerpen
  • De Art Nouveau huizen van Brussel
  • De schatten van de kathedraal van Doornik

Uit de drie projecten met de meeste publieksstemmen (één per regio) zal een commissie van Belgen met een hart voor erfgoed de winnaar kiezen. Die ontdek je op 2 december.

Wie stemde voor het winnende project, maakt bovendien kans op ‘Het Eeuwig Geldend Toegangsticket’. Dat geeft 100 jaar lang gratis toegang tot het winnend erfgoedobject en kan door de winnaar overgedragen worden van generatie op generatie.

Het interdisciplinaire team van het KIK gaat vervolgens aan de slag om de erfgoedparel alle zorg te geven die het verdient: een duurzame restauratiebehandeling, de optimalisering van de bewaaromgeving, een gedroomde publieksomstelling...

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer