Ga verder naar de inhoud

Erfgoed en watersnood

We zijn allemaal geschrokken door het vreselijke nieuws van de watersnoodramp die ons land trof. Ons hart gaat in de eerste plaats uit naar alle slachtoffers en hun familie. Naast het onnoemelijk menselijk leed zijn ook tal van musea, monumenten en erfgoedsites bedreigd door deze ramp.

Het Belgische Blauwe Schild – het ‘Rode Kruis’ voor erfgoed – coördineert de reddingsacties op nationaal niveau, in nauwe samenwerking met de overheden, met ons en overige kenniscentra in de deelstaten.

Vanuit hun expertise in preventieve conservatie en kennis van de materiële noden van kunstwerken en monumenten, zijn onze medewerkers al dagenlang in de weer op diverse getroffen locaties. Samen met andere gespecialiseerde vrijwilligers verlenen ze er advies aan de eerste hulp aan het erfgoed. Er wordt ook actief informatie verzameld om de schade in kaart te brengen en de beschikbare middelen in te zetten waar de nood het hoogst is.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer