Ga verder naar de inhoud

Expo Formes du salut

Laat je niet misleiden door hun verstilde uitdrukkingen... Als deze standbeelden konden praten, zouden ze heel wat te vertellen hebben! Welke verhalen? Ontdek het in de tentoonstelling Formes du salut in het Musée L in Louvain-la-Neuve en in het gelijknamige boek.

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de onderzoeken en de conservatie-restauratie van zeven bijzondere middeleeuwse religieuze sculpturen, een project met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het werk werd uitgevoerd door collega's Emmanuelle Mercier en Erika Rabelo en hun team, in samenwerking met Matthieu Somon, postdoctoraal onderzoeker kunstgeschiedenis aan de UCLouvain (RSCS Institute).

Deze kunstwerken, die in de loop der eeuwen door de grillen van de geschiedenis zijn veranderd, verklappen ons nu hun verhaal. De vormen van verlossing oftewel 'Formes du salut' zijn hier zowel materieel als spiritueel: naast de conservatiebehandeling van deze beelden, die hen een duurzame toekomst biedt, werpt de tentoonstelling licht op hun materiële geschiedenis, gebruik en plaats in het religieuze en culturele leven van de middeleeuwse gelovigen. Maar ook andere themas, zoals het onderzoek naar vervalsing, kregen een plaats in deze expo.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer