Ga verder naar de inhoud

Oproep tot getuigenissen

De watersnoodramp van juli 2021 zorgde voor onnoemelijk veel menselijk leed. Daarnaast veroorzaakten de overstromingen ook schade aan honderden historische gebouwen en erfgoedcollecties. In veel gevallen kan deze schade pas nu opgemerkt worden. Voor de ontwikkeling van behandelingsvoorstellen, en ter voorbereiding op toekomstige crisissen, roept het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van verleden jaar, te melden.

Robrecht Janssen

Geschreven op 14 juli 2022

Iedereen die een gebouw of een collectie kent of beheert die door de overstromingen werd getroffen, wordt uitgenodigd dit te melden via een formulier op bit.ly/heritageincrisis. Getuigen worden verzocht om in hun bericht de juiste locatie op te geven en, indien mogelijk, een foto toe te voegen.

De inventaris die hieruit volgt, vormt een belangrijk onderdeel voor een hele reeks van studies en onderzoeken die het KIK momenteel opzet. Daarin worden behandelingsprotocollen voor het getroffen erfgoed uitgewerkt en voorbereidingen getroffen om een adequate respons te bieden in het geval van een nieuwe crisis.

Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor als gevolg van de klimaatverandering, waarvan bekend is dat ze door de mens wordt veroorzaakt. Naast de vreselijke menselijke tol hebben de overstromingen van vorig jaar ook veel erfgoed vernield of beschadigd. Dit is een ander gevolg, zowel miskend als tragisch, van deze ramp. Ik heb 1,1 miljoen euro vrijgemaakt voor het project "Erfgoed in gevaar", want erfgoed is het geschenk van onze voorouders, de getuige van ons gemeenschappelijk verleden, en het fundament waarop wij de toekomst bouwen.

Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid

Volgens de huidige schattingen zijn 250 historische gebouwen getroffen, inclusief hun erfgoedcollecties. Vaak gaat het om erfgoed met een bijzondere betekenis voor de gemeenschap zoals kerken en musea. Maar ook heel wat privé-woningen, geklasseerd als monument, raakten beschadigd tijdens de overstromingen.

Het is van essentieel belang om een zo gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen van het erfgoed dat door de overstromingen is getroffen. De gevolgen van de overstromingen worden vaak onderschat omdat de schade aan het erfgoed pas vandaag, of zelfs nog later, tevoorschijn komt.

KIKIRPA 01 troozglisedeprayoncrop

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer