Ga verder naar de inhoud

Het altaarstuk van Milaan met zijn Koning in KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) stelt gedurende een maand een uitzonderlijk beeld tentoon uit het altaarstuk van de Aanbidding der Koningen uit de basiliek San Nazaro Maggiore in Milaan. Dit 15de-eeuwse Brusselse meesterwerk werd zopas gerestaureerd door het KIK. Het is koning Balthazar die in KBR de show steelt!

Het retabel van Milaan: een Brusselse erfgoedschat

Het altaarstuk van de Aanbidding der Koningen uit Milaan, toegeschreven aan Jan II Borman, een beroemde Brusselse beeldhouwer, is een emblematisch werk uit de 15de eeuw. Het werd lange tijd over het hoofd gezien, maar is nu herontdekt en erkend voor zijn uitzonderlijke artistieke waarde. Het retabel getuigt van de vaardigheid en finesse van de Brusselse kunstenaars uit die periode. Vandaag is dit het enige altaarstuk dat wordt toegeschreven aan Jan II Borman waarvan de originele polychromie bewaard is gebleven.

De Wijze Balthazar: een centrale figuur

De tentoonstelling in KBR biedt een unieke gelegenheid om de koning Balthazar los van de retabelkast te bewonderen. De Wijze, die in het retabel op de voorgrond staat, is volledig rond gebeeldhouwd. Tussen zijn slanke vingers houdt hij de beker vast met de mirre die aan het pasgeboren kind Jezus wordt aangeboden. Het thema van de Aanbidding der Koningen bood de gelegenheid om de rijkdom van de kostuums in beeld te brengen. Het stelde de schilders van het altaarstuk ook in staat om alle geraffineerde decoratietechnieken toe te passen die aan het einden van de 15de eeuw in Brussel werden gebruikt.

De restauratie door het KIK: een revelatie

Het KIK voerde nauwgezet het onderzoek en de conservatie-restauratie van het retabel uit, waarbij de originele kleuren en details, verscholen onder een dikke laag bruin vernis, weer tevoorschijn kwamen. Dankzij deze restauratie kon het werk in zijn oorspronkelijke staat worden herontdekt, waarbij alle rijkdom van zijn geschiedenis en vakmanschap werd onthuld.

Dit onderzoeksproject en de restauratie van de Aanbidding der Koningen zijn uitgevoerd onder leiding van Emmanuelle Mercier en werden gerealiseerd in samenwerking met de Superintendentie van Cultureel Erfgoed van Milaan, de parochie van San Nazaro Maggiore en het aartsbisdom Milaan, begeleid door een internationaal wetenschappelijk comité. Het werd mogelijk gemaakt door het Fonds Jean-Jacques Comhaire en het Fonds René en Karin Jonckheere beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de Fondation Périer-D'Ieteren en de Italiaanse bank Intesa San Paolo.

Deze uitzonderlijke tentoonstelling is van maandag 11 december tot en met 7 januari 2024 te zien bij KBR.

KBR

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer