Ga verder naar de inhoud

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Interdisciplinariteit en open access

Een nieuwe website is het hoogtepunt van het project Breviarium. Dit onderzoeks- en valorisatieproject, dat het resultaat is van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven, werd gelanceerd op initiatief van de Abdij van Maredsous met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed, is nu in drie talen online beschikbaar op een site die er volledig aan is gewijd.

X053286

Kunsthistorisch onderzoek en expertise in onze laboratoria

Het Brevier van Geraardsbergen is een verlucht manuscript: een boek dat volledig met de hand op perkament is geschreven en geïllustreerd. Het dateert uit het midden van de vijftiende eeuw en telt meer dan 1700 bladzijden. Het werd gebruikt in de benedictijnenabdij van Geraardsbergen om het dagelijks officie te vieren. Onze collega Dominique Vanwijnsberghe heeft de kunsthistorische studie uitgevoerd: het codicologisch onderzoek (de structuur van het boek en de wijze waarop het tot stand is gekomen) en de studie van de stijl, waardoor de tussenkomst van ten minste vijf schilders kon worden vastgesteld, tijdens twee opeenvolgende productiecampagnes.

De MA-XRF-analyse, uitgevoerd door Marina Van Bos, bevestigde de stilistische studie door aan te tonen dat de verluchters elk een zeer rijk kleurenpalet gebruikten, dat uniek voor hen is. Verrassend genoeg gebruikte een van hen een tot nu toe zelden gezien pigment, bismut, dat een heel bijzondere zilverkleur oplevert.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer