Ga verder naar de inhoud

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie: we weten dat hij in 1426 overleed, maar zijn aandeel in het Lam Gods bleef tot voor kort een raadsel. En andere schilderijen van hem zijn niet gekend.

Daar bracht ons interdisciplinair restauratieteam samen met de Universiteit Antwerpen verandering in. Door de combinatie van tal van onderzoekstechnieken en vele honderden uren visuele studie tijdens de restauratie, konden ze de bijdrage van Hubert van Eyck opsporen. Hij schilderde grote delen van het centrale paneel en de zijluiken.

Allicht na zijn dood werden ze vervolgens door Jan van Eyck overschilderd. Die behield wel enkele hoofden van de hand van zijn broer. Ze bieden ons een eerste blik op de stijl van Hubert van Eyck, die niet het meesterlijke realisme vertoont van zijn jongere broer. Met deze hoofden als uitgangspunt kan nu worden gezocht naar andere schilderijen van Huberts hand.

Bron afbeeldingen: Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto’s KIK-IRPA

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer