Ga verder naar de inhoud

Jean-Pierre Ghysels: een erfenis in brons

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium betreurt het overlijden van de Belgische beeldhouwer Jean-Pierre Ghysels (°20/09/1932, Ukkel - † 23/07/2024, Couture-Saint-Germain).

Zijn bronzen beeldhouwwerken Espace, Maternité en Composition décorative sieren al sinds 1962 het gebouw van het KIK aan de Renaissancelaan in Brussel.

Een gebouw dat als eerste ter wereld alle disciplines huisvest die instaan voor de conservatie van kunst en erfgoed. Dat was de inzet van stedenbouwkundig architect Charles Rimanque. Hij tekende in 1959 de plannen voor het Instituut aan de Renaissancelaan in Brussel in nauwe samenwerking met de ingenieur Léonard Cassiman en het hoofd van de Laboratoria René Sneyers.

Na de Tweede Wereldoorlog voerden heel wat Europese landen een percentageregeling voor beeldende kunst in, waarbij een percentage van de constructie of de renovatie van rijksgebouwen moest besteed worden aan kunstwerken. Hoewel de regel in België nog niet was vastgelegd, ging men in het KIK volgens een gelijkaardig idee te werk. De integratie van representatieve hedendaagse kunst was een duidelijke meerwaarde voor het totale ontwerp. Directeur Paul Coremans was tot aan zijn plotse dood in 1965 nauw betrokken bij de keuze van de kunstwerken die het gebouw moesten sieren.

Jean-Pierre Ghysels vervaardigde twee bronzen beeldhouwwerken voor de inauguratie van het gebouw in 1962. De monumentale werken Espace en Composition décorative zijn nog steeds te bewonderen in het trappenhuis van het KIK. Het directiebureau op de vijfde verdieping herbergt het kleinere beeldhouwwerk Maternité uit 1961, oorspronkelijk bedoeld om de aanpalende wachtzaal op te smukken.

Alle drie de kunstwerken zijn representatieve voorbeelden voor het oeuvre van Ghysels. Hij begon met het beeldhouwen van religieuze beelden in figuratieve stijl en evolueerde al snel naar abstractie. Zijn kunstwerken kenmerken zich door zachte rondingen en opengewerkte volumes waarin schaduw en licht een belangrijke rol spelen.

De kunstwerken van Jean-Pierre Ghysels zijn onlosmakelijk verbonden met het gebouw van het KIK. Dat mag best letterlijk genomen worden. Op 29 november 2007 werden de gevel van het gebouw en enkele waardevolle ruimtes, waaronder de traphal en de directieruimte, met de bijbehorende kunstwerken en meubilair beschermd.

Jean-Pierre Ghysels' artistieke nalatenschap blijft een bron van inspiratie en bewondering. Met zijn werk heeft Ghysels een onuitwisbare stempel gedrukt op het Instituut en de Belgische kunstgeschiedenis, een erfenis die nog vele jaren zal blijven voortleven.

Vul het formulier in

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Zij restaureren de stenen monumenten in Rubens' grafkapel. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer