Ga verder naar de inhoud

Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties

Voor vele erfgoedinstellingen is het een uitdaging om de energietransitie praktisch te integreren binnen hun bestaande werking. Het KIK heeft samen met nationale en internationale collega's een praktisch document voor erfgoedinstellingen opgesteld waarin mogelijke energiebesparende maatregelen op korte en middellange termijn worden voorgesteld.

Erfgoedorganisaties zoals musea, archieven en bibliotheken dragen zorg voor ons erfgoed en proberen de kwetsbare objecten in hun collecties zoveel mogelijk beschikbaar te stellen aan een breed publiek, nu en in de toekomst. Om het gebruik van de collecties ook in de toekomst te garanderen worden risico’s bij de bescherming ervan tot een aanvaardbaar minimum beperkt. Naast factoren als licht, pollutie, fysieke krachten en veiligheid speelt het klimaat een rol. Organisaties besteden veel tijd en aandacht aan een veilig binnenklimaat waar mens en object comfortabel zijn. Maar het binnenklimaat beheersen kost veel energie en drukt daarmee enorm op de begroting. Welke mogelijkheden zijn er om energie te besparen en toch een veilige omgeving voor erfgoedcollecties te bieden?

Het KIK en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben, samen met nationale en internationale collega’s, gewerkt aan een tekst die de reeds bestaande internationale klimaatrichtlijnen toepast binnen onze regio. Deze tekst geeft de meeste instellingen de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen te implementeren, zonder de collectie in gevaar te brengen. Voor het eerst is er nu ook een Franstalig document, opgesteld door de experten van de Cel duurzaamheid. Deze Klimaatverklaring, in het Nederlands en in het Frans, is een eerste stap en draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer