Ga verder naar de inhoud

Kunsthistorisch Seminarie over lopend onderzoek naar de beeldhouwkunst in België

Het 22ste Kunsthistorisch Seminarie op 24 november 2023 bood de gelegenheid voor boeiende discussies over het onderzoek naar beeldhouwkunst in België. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod: van oude tot moderne kunst, maar zeker ook methodologische vraagstukken.

Het 22ste Kunsthistorisch Seminarie op vrijdag 24 november stond garant voor een uitzonderlijke dag vol ontdekkingen en uitwisselingen. Het KIK nodigde sprekers uit met verschillende achtergronden, zoals van federale wetenschappelijke instellingen, universiteiten en musea, die vertelden over onderzoek naar beeldhouwkunst in België. Aan het einde van de dag konden de deelnemers een kijkje nemen in het Atelier steensculptuur en het Atelier polychrome houtsculptuur.

De behandelde thema's – de fragmenten van het doksaal in de Sint-Jacobskerk in Luik, het Bethlehem-portaal in Hoei, barokke grafmonumenten, 18de-eeuwse preekstoelen, de toekomst van het Constantin Meuniermuseum en het werk van Yvonne Serruys – zorgden ervoor dat de rijkdom van de beeldhouwkunst in België en de verschillende methodologische benaderingen ervan in perspectief werden geplaatst. De discussies die in de loop van de dag ontstonden waren bijzonder boeiend en verrijkend. De debatten weerspiegelden het cruciale belang van dit seminarie voor de kunsthistorische gemeenschap.

Bedankt aan iedereen die erbij was en aan de collega's die betrokken waren bij de organisatie van dit geslaagde evenement!

Tot volgend jaar!

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer