Ga verder naar de inhoud

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980 - 37 jaar eerder - was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Het werk, dat in 2018 werd teruggegeven aan de kerkfabriek, bleef niet gespaard door de tijd. Het blijkt te gaan om het middenpaneel van een groter ensemble, hoogstwaarschijnlijk een triptiek, dat op zeker ogenblik werd gedemonteerd en verkleind. De Kruisiging wordt op dit ogenblik gerestaureerd in de Artothèque van Bergen door Paul Duquesnoy, na een technisch en kunsthistorisch onderzoek door onze Cel beeldvorming en Labo dendrochronologie.

Bekijk de lotgevallen van de Kruisiging in het programma Quartiers d'histoires (Télé MB). Kunsthistorica Elisabeth Van Eyck doet er ook de verrassende resultaten van het onderzoek uit de doeken.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer