Ga verder naar de inhoud

Laatmiddeleeuws borduurwerk tussen Engeland en Brabant

Flora Clark werd door de Fondation Périer-D'Ieteren uitgenodigd voor de voorstelling van haar onderzoek, uitgevoerd in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven, naar een van de geborduurde koorkappen uit de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw, een topstuk van Engelse middeleeuwse borduurkunst.

Laatmiddeleeuws Engels borduurwerk is lange tijd verwaarloosd in vergelijking met objecten van het opus anglicanum - ofwel middeleeuws Engels borduurwerk uit de 12de tot de 14de eeuw, dat op technisch en narratief niveau complexer is. Tegen het einde van de middeleeuwen in 1500 waren de borduurateliers in Engeland al overgeschakeld op meer gestandaardiseerde productievormen, waarbij ze een beperkt aantal repetitieve motieven en patronen gebruikten. De frequente aanwezigheid van kledingstukken in die laat-Engelse stijl in Belgische collecties bewijst echter dat er zowel binnenlandse als buitenlandse belangstelling was voor deze 'late' creaties, die onterecht minder bestudeerd zijn.

Flora Clark heeft onlangs een master in de kunstgeschiedenis behaald aan het Courtauld Institute of Art in Londen, met als specialisatie laatmiddeleeuwse Noord-Europese kunst. Eerder volgde ze een bachelor in de geschiedenis aan Wadham College, Oxford University, waar ze haar eindwerk schreef over de schematische weergave van theologische gedachten in laatmiddeleeuwse Engelse handschriften. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van materiële en technische kunst, met een bijzondere interesse voor de relatie tussen diverse media. Momenteel is ze gastonderzoeker aan het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK; haar verblijf wordt gefinancierd door de Fondation Périer-D'Ieteren.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer