Ga verder naar de inhoud

Een uitzonderlijk magazine om 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed te vieren

Ontdek waarom en hoe het KIK zorg draagt voor het Belgische erfgoed in een uniek magazine waarmee we 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed vieren.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag publiceert het KIK een rijk geïllustreerd magazine. Deze speciale uitgave neemt je mee op reis door de geschiedenis van deze unieke erfgoedinstelling in België, verkent de rijkdom van haar interdisciplinaire aanpak en het belang van haar internationale reikwijdte. Lees over de technologische ontwikkelingen die kennis toegankelijk maken voor iedereen. Leer meer over wetenschappelijke (beeldvormings)technieken en het werk van onze teams. Het magazine bevat zelfs een stripverhaal over het Lam Gods!

Sinds 75 jaar doorkruisen de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium het hele land om het erfgoed te bestuderen, documenteren en inventariseren en, indien nodig, te conserveren of restaureren. Onze wetenschappers werken samen met nationale en internationale partners op het hoogste niveau, en onderzoeksresultaten uit onze laboratoria en ateliers worden gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Maar de kennis over het erfgoed wordt ook gedeeld met een breed publiek, als onderdeel van onze missie om kennis te ontsluiten. Zo ook verschijnt deze speciale jubileumpublicatie voor onze 75ste verjaardag.

Erfgoed, agentschap en sociale impact

Lees hier alvast een van de artikels.

De indrukwekkende resem kunstwerken die in 75 jaar tijd via het KIK zijn gepasseerd voor studie, onderzoek en restauratie heeft ertoe bijgedragen dat het KIK een internationale referentie is geworden. Conservatie en restauratie zijn in die periode echter grondig geëvolueerd, net als de gebruikte instrumenten en methodes en de mensen die erbij betrokken zijn. Die veranderingen zijn duidelijk waarneembaar op internationaal niveau, en het KIK vormt daarop geen uitzondering. De concepten 'sociale impact' en het 'agentschap van erfgoed' kunnen ons helpen om onze aanpak te heroverwegen. Dat is de mening van dr. Muriel Verbeeck, professor conservatie- en restauratiegeschiedenis en -theorieën, onderzoekster aan de Universiteit van Luik en voorzitster van de Wetenschappelijke Raad van het KIK.

Door de lens van wetenschappelijke beeldvorming

Het KIK staat bekend als pionier in het gebruik van wetenschappelijke beeldvorming voor de studie en conservatie van het Belgische kunstpatrimonium. Met hun jarenlange ervaring en baanbrekende technologieën leggen de onderzoekers zich toe op het technisch onderzoek en de historische en artistieke studie van schilderijen en op de documentatie van kunstwerken en archeologische voorwerpen met behulp van fotografie, radiografie, infraroodreflectografie, dendrochronologie en pigmentanalyse.

Ontdek het in het magazine.

De artikels zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Het verjaardagsmagazine is voor 10 euro te koop aan het onthaal van het instituut, Jubelpark 1, 1000 Brussel.

Het is ook verkrijgbaar bij deze boekhandelaren:

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer