Ga verder naar de inhoud

Mozaïek vzw plooit archiefdoosjes voor het KIK

Een groep volwassenen met een beperking van Mozaïek vzw hielp het KIK met het klaarmaken van 1000 zuurvrije doosjes. Dit geslaagde sociaal inclusieproject krijgt ongetwijfeld een vervolg.

Het KIK en Mozaïek zijn een pilootproject gestart voor het laten maken van zuurvrije doosjes waarin de negatieven - duizenden oude foto's van de belangrijkste Belgische monumenten - bewaard zullen worden. Het project kadert in de ambitie van BELSPO en het KIK om de sociale impact van onze activiteiten te vergroten. Een eerste voorraad van maar liefst 1000 doosjes hebben de cliënten van de vzw op tweeënhalve week afgewerkt.

Collega's van het KIK zorgden voor het materiaal en de instructies, de begeleiders van de dagondersteuning creëerden hulpstukken voor het snijden van schuimrubber en de cliënten deden de rest. Door stap per stap te werken konden cliënten met verschillende vaardigheden en verschillende niveaus van zelfstandigheid elk op hun manier bijdragen aan het maakproces.

Eens alle dozen geplooid waren, en alle kartonnetjes en foam gesneden, werd er ingezet op het samenvoegen van alles: elke doos werd geopend en gevuld met een kartonnetje en een stuk foam. Door in zulke reeksen te werken, wordt het opnieuw voor de cliënten mogelijk om zelfstandig aan de slag te gaan.

Karen Vansteenwegen, coördinator dagondersteuning - arbeid (Mozaïek vzw)

Mozaïek vzw ondersteunt momenteel 240 volwassenen met een beperking in Gent en omstreken. De cliënten kunnen gebruikmaken van woonondersteuning en de vzw organiseert ook dagbesteding. Daarin legt ze de nadruk op de ontplooiing van de krachten van elk individu via zinvolle arbeid. Voorspelbare, repetitieve opdrachten uitvoeren is hun specialiteit. Door samenwerkingen als die met het KIK, kunnen cliënten mee hun burgerschap opnemen in de maatschappij. De vzw staat steeds open voor nieuwe opdrachten.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer