Ga verder naar de inhoud

Oproep voor verduurzamingsproject voor culturele erfgoedinstellingen

De experts van het Belgische Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Transformatie naar een duurzaam (klimaat)beheer in kleine tot middelgrote erfgoedinstellingen

Energiebesparingen in culturele erfgoedinstellingen zijn een actueel onderwerp. Alleen is het nemen van duurzame beslissingen gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat het een interdisciplinaire expertise en tijd vraagt die niet altijd beschikbaar zijn.

Dankzij de Nationale Loterij krijgen twee Belgische musea de kans om verantwoord te verduurzamen.

De experts van het KIK en van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om gedurende één week met een team van experts tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.

Het project zal een protocol ontwikkelen om culturele instellingen te helpen verschillende energiebesparende strategieën te onderzoeken, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen, huidige werking, beschikbare budget en meer. Het project draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Deze oproep is bedoeld voor kleine tot middelgrote (5-20 medewerkers) Vlaamse of Brusselse (Nederlandstalige) culturele erfgoedinstellingen met plannen voor aanpassingen aan de bouwschil of het klimaatsysteem met het oog op verduurzaming. De deadline voor kandidaatstelling is 30 november.

DSF8834 small

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer