Ga verder naar de inhoud

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water, bijvoorbeeld, is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen.

Collega Julie Desarnaud van het Labo monumenten en monumentale decoratie leidt het nieuwste project REFRESH, dat zich inzet voor het beschermen van cultureel erfgoed en het omgaan met klimaatverandering. Het project onderzoekt hoe water invloed heeft op oude gebouwen en hun omgeving.

We werken samen met verschillende organisaties en universiteiten in België (het KMI bijvoorbeeld), Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Vier beroemde erfgoedsites worden onderzocht: het Dogepaleis in Venetië, het Louvre in Parijs, het Gruuthusemuseum in Brugge en Blenheim Palace in Engeland.

De impact en de beweging van water wordt bestudeerd in de tuinen of parken van de sites, aan de buitenkant van de historische gebouwen en in het interieur, waar prachtige kunstschatten tentoongesteld zijn.

Het doel is manieren vinden om deze oude gebouwen en hun collecties beter te beschermen, water slimmer te gebruiken en minder energie te verbruiken.

Wil je op de hoogte blijven van de impact die waterbeheer heeft? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, zodat we je kunnen inlichten over de voortgang van het REFRESH-project.

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer