Ga verder naar de inhoud

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

Eind 2023-begin 2024 zette het KIK samen met de Sint-Jacobskerk in Antwerpen een speciale fondsenwervingsactie op om geld te verwerven voor de studie, conservatie en restauratie van de Rubenskapel in de Sint-Jacobskerk. Genummerde gouden sterren aan het plafond van de kerk konden gepersonaliseerd worden voor een bedrag van 1000 euro. Op 16 februari 2024 mochten de sterrenschenkers eigenhandig hun ster komen signeren.

Wat een mooie dag

Op 16 februari 2024 ontvingen we in de Sint-Jacobskerk alle individuen en families die een ster geschonken hadden. De sterren, die het plafond van de kerk sieren maar voor restauratie naar beneden zijn gehaald, lagen klaar om door de gulle schenkers gepersonaliseerd te worden. Stuk voor stuk hebben ze dankzij deze actie een mooie bijdrage geleverd aan de restauratie van de Rubenskapel.

We willen iedereen die aanwezig was op 16 februari hartelijk bedanken

Dank jullie wel dat jullie de restauratie gesteund hebben met een ster.

Dank jullie wel dat jullie zo betrokken zijn.

Dank jullie wel dat jullie jullie verhalen met ons hebben gedeeld.

Betekenisvolle momenten

We hebben bij het signeermoment van de sterren prachtige verhalen gehoord van jong en oud.

Zo had Leopold ster 63 van de 83 beschikbare sterren gekozen. De ster droeg hij op aan zijn echtgenote Dédé, die met grote trots – en verwondering door deze verrassing van haar man! – haar naam erop achterliet. Leopold en Dédé zijn in 1961 op Valentijngehuwd, intussen 63 jaar geleden. Ster 63 was dus perfect om hun liefde in 2024 te vieren en te vereeuwigen aan het plafond van de kerk.

Ook de liefde tussen familieleden werd met de sterrenactie gesymboliseerd. Een kleindochter die met haar oma een ster kwam ondertekenen zei: "Oma, als ik later 80 ben, sta ik hier met mijn kleinkinderen om naar onze ster te kijken en dan denk ik aan jou.” Haar ster zal in een mooi stukje Antwerps erfgoed, de Sint-Jacobskerk, kunnen blijven hangen dankzij de gulle schenkingen die we ontvingen.

Er werden ook sterren gekozen om bijzondere mensen te herdenken, zoals voor Adam, wiens gouden ster voor altijd in de hemel van de Sint-Jacobskerk zal schitteren

Een ster om naar te kijken
Om je te vragen hoe het met jou gaat
en je te vertellen hoe het ons vergaat…
Adam voor altijd in ons hart en de sterren geschreven

Dankjewel

Dankzij de steun van erfgoedliefhebbers

Het conservatie-restauratieproject van de Rubenskapel richt zich op het behoud en herstel van verschillende monumenten in de Rubenskapel, zoals het barokke altaar met een marmeren beeld van de Mater Dolorosa (Onze-Lieve-Vrouw van Smarten), het epitaaf voor Rubens’ zoon Albert; en twee romantische praalgraven uit de 19de eeuw aan de zijkanten.

Dankzij de sterrenactie, een crowdfunding, en de financiële verdubbeling door het bedrijf Duvel Moortgat is meer dan 100 000 euro opgehaald om te kunnen starten met het in ere herstellen van de stenen monumenten in Rubens’ grafkapel.

Het is dankzij deze steun van erfgoedliefhebbers dat het project tot uitvoering komt.

Spot jij jouw ster?

Met veel zorg en liefde worden de gepersonaliseerde sterren momenteel weer op hun plaats aan het gewelf opgehangen.

Meer nieuws van het KIK

20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer
48006158682 32178cf86f k

REFRESH: De watercyclus bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer