Ga verder naar de inhoud

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

FEDERESCUE, onder de coördinatie van het KIK, verenigt de 10 federale wetenschappelijke instellingen, Cinematek en Belspo rond een cruciale missie: zich voorbereiden op en omgaan met noodsituaties die het cultureel erfgoed van België in gevaar kunnen brengen.

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs nog op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Voorbereid met FEDERESCUE

Het platform FEDERESCUE is een initiatief om het Belgische culturele erfgoed te redden in het geval van een noodsituatie. Onder de coördinatie van het KIK, verenigt FEDERESCUE de 10 federale wetenschappelijke instellingen (FWI's), Cinematek en Belspo. Het doel is om zich voor te bereiden op noodsituaties die gevolgen zouden kunnen hebben voor de instellingen, hun teams, bezoekers en erfgoed.

Opleiding crisisbeheer

Van 27 tot 29 november heeft het Nationaal Crisiscentrum 43 leden van het platform opgeleid in crisisbeheer in België. Voor het eerst wordt er rekening gehouden met de bescherming van het cultureel erfgoed in de noodplanning op federaal niveau. Een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis bood de gelegenheid om het interne crisismodel van de FWI's in de praktijk te brengen en samen te werken met externe hulpdiensten, de brandweer en de politie, die voor de gelegenheid een echte operationele commandopost hadden ingericht.

Samenwerking loont

Deze drie dagen toonden het belang aan van het ontwikkelen en testen van methodologieën die zijn aangepast aan verschillende risico's, en van het versterken van de samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij het behoud en beheer van cultureel erfgoed in tijden van nood. Hartelijk dank aan het Nationaal Crisiscentrum en de hulpdiensten, waarmee we onze samenwerking graag voortzetten.

DSF2763

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer