Ga verder naar de inhoud

Workshop “Erfgoedberoepen”, op 24 mei in het KIK: schrijf je nu in!

Hoe zijn de opleidingen in conservatie-restauratie van cultureel erfgoed georganiseerd in België en Frankrijk? En welke nieuwe vormen van interdisciplinariteit moeten we ontwikkelen op maat van ons zo diverse erfgoed (hedendaagse kunst; etnografische objecten en documenten; industrieel, wetenschappelijk en technisch erfgoed, etc.)?

Deze twee vragen staan centraal in de workshop die het Institut national du patrimoine (INP, Frankrijk) en het KIK organiseren in samenwerking met de drie opleidingsinstellingen in België: La Cambre, de Universiteit Antwerpen en Saint-Luc Liège.

In de voormiddag delen specialisten van de verschillende organisaties hun aanpak en ervaringen in twee panelgesprekken, gevolgd door een vragenronde voor alle aanwezigen. We voorzien simultaanvertaling tussen Frans en Nederlands. In de namiddag kan je in het KIK je atelier van keuze, het labo of de wetenschappelijke beeldvorming bezoeken én is er ruim de gelegenheid voor discussie.

Deze workshop is een eerste initiatief om de samenwerking tussen onze organisaties te versterken en een vruchtbare toekomst uit te stippelen voor de erfgoedberoepen. Het is een van de vier workshops ‘métiers du patrimoine en Europe’ van het INP, georganiseerd onder het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie 2022.

Je kan je inschrijven tot en met vrijdag 20 mei.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer