Ga verder naar de inhoud

'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS

In het kader van het twintigjarig jubileum van het Vlaams Topstukkendecreet opende de spraakmakende tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar: Topstukken uit Vlaamse collecties' in het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Je ontdekt een bonte verzameling erfgoedobjecten, elk met hun eigen verhaal. Stuk voor stuk staan ze op de prestigieuze Topstukkenlijst, waardoor ze als "zeldzaam en onmisbaar" worden beschouwd.

De expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium werd doorheen de tijd voor heel wat van de meer dan duizend Topstukken op de lijst – waarvan er nu een honderdtal in het MAS te zien zijn – ingeroepen. Zo werd recent het schilderij Calvarie met Stichterspaar van Quinten Massys speciaal voor de tentoonstelling uitgebreid gerestaureerd. Het Atelier schilderkunst behandelde oppervlaktevuil, oude vernislagen en retouches, waardoor de kleurenpracht, de details en de kunde van Massys terug tot hun recht komen. Restauratrice Nathalie Laquiere deelde haar ervaringen in een boeiende live-uitzending op radiozender Klara.

De Christus-Johannesgroep, afkomstig uit het Museum Mayer van den Bergh, werd voor de expo grondig onderzocht en behandeld door het KIK. Om het beeld veilig te verplaatsen naar het MAS, fixeerden de experts van het Atelier polychrome houtsculptuur de polychromie en verlijmden ze de kwetsbare delen van de sculptuur. Experte Ingrid Geelen zal erover vertellen in het MAS op donderdag 14 december tijdens het evenement "Het KIK te gast in het MAS". Ze bespreekt de kunsthistorische context van de Christus-Johannesgroep, inclusief inzichten uit het onderzoek en de behandeling. Diezelfde avond deelt kunsthistoricus Jeroen Reyniers, die onderzoek doet naar middeleeuwse beschilderde reliekschrijnen in Belgische kerken, zijn diepgaande studie van het reliekschrijn van Sint-Odilia uit Borgloon, nog een Topstuk in de tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar: Topstukken uit Vlaamse collecties' is een eerbetoon aan het rijke culturele erfgoed dat door de eeuwen heen is opgebouwd in Vlaanderen. Het is belangrijk dat we ons met zijn allen blijven inzetten om topstukken in goede staat te bewaren. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium is dan ook blij met de voortdurende samenwerking met de Topstukkenraad en verheugt zich op het nieuwe project waarbij jaarlijks de conditie en bewaaromstandigheden van een selectie Topstukken in kaart worden gebracht met adviezen voor de (niet-professionele) beheerders.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer