Ga verder naar de inhoud

Tentoonstelling 'Facing Van Eyck' reist door naar Berlijn

De interactieve installatie 'Facing Van Eyck. The Miracle of Detail', gemaakt door het KIK en Bozar in 2020 reist verder. Ze is van 20 oktober 2023 tot 3 maart 2024 te zien in de Gemäldegalerie in Berlijn in de tentoonstelling 'Zoom auf van Eyck. Meisterwerke im Detail'.

In de Gemäldegalerie in Berlijn opende een bijzondere tentoonstelling die werken van de wereldberoemde Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck (ca. 1390-1441) in de schijnwerpers plaatst. De tentoonstelling brengt schilderijen van Van Eyck uit de eigen collectie samen met de interactieve installatie 'Facing Van Eyck. The Miracle of Detail'. Die was reeds te zien in Bozar in Brussel in 2020-2021. De installatie – resultaat van het gerenommeerde VERONA-project van het KIK – neemt bezoekers mee op een intrigerende reis door het werk van de bekendste meester van de Vlaamse Primitieven.

Uitloper van het VERONA-project

De tentoonstelling 'Zoom auf van Eyck' in Berlijn toont dus onder andere de interactieve digitale projectie van 20 schilderijen van de hand van Van Eyck. De installatie werd door Hovertone gegenereerd uit foto's met extreem hoge resolutie die het KIK tussen 2014 en 2020 maakte in het kader van het project Van Eyck Research in OpeN Access (VERONA). Voor het onderzoek onder leiding van Bart Fransen werd destijds maar liefst 25 000 km afgelegd, om alle nog bewaarde werken van Van Eyck in beeld te brengen.

Technisch meesterschap

Doordat de projecties in 'Zoom on van Eyck' letterlijk extreem inzoomen op Van Eycks schilderijen worden de technische vaardigheden van de schilder, zijn gebruik van olieverf en zijn ongeëvenaarde aandacht voor detail nog tastbaarder. De Gemäldegalerie toont voor de gelegenheid ook haar eigen collectie schilderijen van Jan van Eyck en zijn omgeving, waarvan er enkele recent gerestaureerd zijn.

Een online onderdompeling

Berlijn iets te ver om naartoe te reizen voor de tentoonstelling? Op de website Closer to Van Eyck is al het beeldmateriaal van het VERONA-project in open access ontsloten. Je kan er dus eigenhandig inzoomen op de wetenschappelijke beelden van de nog bewaarde schilderijen van Van Eyck.

Onlangs nog vermeldde de Britse krant The Guardian de website Closer to Van Eyck als een van de 50 meest opmerkelijke websites van het moment. "This incredible site is dedicated to Jan van Eyck’s much-stolen Ghent Altarpiece, featuring the 15th-century Flemish master’s deeply weird Adoration of the Mystic Lamb. Zoom in on every brushstroke and piece of craquelure, check out the X-ray and infrared imaging, delve deep into the strange history and iconography and pretend you are one of the posh experts on Fake or Fortune … hours of fun", aldus The Guardian.

"This incredible site is dedicated to Jan van Eyck’s much-stolen Ghent Altarpiece, featuring the 15th-century Flemish master’s deeply weird Adoration of the Mystic Lamb. Zoom in on every brushstroke and piece of craquelure, check out the X-ray and infrared imaging, delve deep into the strange history and iconography and pretend you are one of the posh experts on Fake or Fortune … hours of fun"

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: Water bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer